René O’s blog – 5. afdeling af Grand Prix 2015.

Løbet var så at sige kørt allerede før første tråd blev taget i 5. og sidste afdeling af Grand Prix 2015. I hvert fald var kampen om sejren i det samlede klassement afgjort. Sort hold havde for længst cementeret deres førsteplads i konkurrencen. Men klassementets andenplads var stadig indenfor rækkevidde af de resterende hold. Blot 25,5 point adskilte Rødt holds andenplads fra Gult holds tredjeplads. Og så var der ikke mindst en sidste etapesejr at kæmpe for – en etapesejr på selveste Kongeetapen!

Ruteprofilen må give kuldegysninger til alle med højdeskræk. Med lige knap 500 højdemeter fordelt på 57 km. var det ikke umiddelbart terræn for de tunge drenge. Derimod kunne mere vævre typer boltre sig på syv stigninger i den svære ende af skalaen og glæde sig over, at det umuligt kunne ende i et sprinteropgør blandt en større gruppe.

Først var der naturligvis et par konkurrencer om den røde bakketrøje og den grønne pointtrøje, som skulle gøres færdige. Sejlflodvej lagde terræn til bakkespurten i denne afdeling. En hård og lang stigning med et meget stejlt stykke på de første 400 meter. Nr. 1 Michael Vilsbøll fra Sort hold luftede sin gule førertrøje på bakken og havde slået følge med gæstedeltager Morten Thomsen, som kørte udenfor konkurrencen. De havde lagt en afstand på 30 meter ned til nr. 33 Dennis Sørensen fra Grønt hold. Efter yderligere 30 meter fulgte holdkammerat fra Grønt hold med nr. 31 Jan Løve og lidt overraskende fuldblodssprinteren Morten Bach fra Sort hold med nr. 5 iført den grønne pointtrøje. Det sidste point i bakkekonkurrencen indkasserede Sort hold også ved rytter nr. 6 Frants Schneider. I bakkekonkurrencen betød dette, at rytter nr. 22 Steen Lind Petersen fra Gult hold bevarede trøjen, selvom han ikke stillede til start i denne afdeling. Tillykke til Lind og Gult hold med den røde bakketrøje.

Efter krydset på toppen af Skt. Niels Bjerg skulle den flade(re) spurt afgøres langs Tiendemarken mod Gudum. Indtil 150 meter før byskiltet åndede der relativ fred og fordragelighed. Herefter satte Sort hold dog trumf på og tog fire ud af de fem første placeringer. Maksimum point gik til Bach i den grønne trøje, der dermed satte et flot punktum som suveræn vinder af pointkonkurrencen. Nr. 3 Morten Sørensen tog andenpladsen efterfulgt af nr. 1 Michael Vilsbøll. Grønt holds sprinter Jan Løve sneg sig ind på en fjerdeplads i det sorte sprintertog, som blev lukket og slukket af rytter nr. 6 Frants Schneider.

Vaarstbakken var første prøvelse efter løbet blev givet definitivt frit. Og det var tydeligt at feltet snart ville blive splittet i adskillige mindre stykker. En gruppe med forhåndsfavoritter havde lagt sig i front. Fra Sort hold var det nr. 3 Morten Sørensen og fra Grønt hold var det nr. 31 Jan Løve samt nr. 33 Dennis Sørensen. Gruppen var krydret med gæsterytterne Morten Thomsen og Jesper Lange, som begge arbejdede ihærdigt på at gøre løbet hårdt. Længere bagude var Morten Bach fra Sort hold i vanskeligheder men havde i Michael Vilsbøll fået en hjælperytter i særklasse. Nr. 18 Søren Bjerg Pedersen fik defekt på stigningen og måtte have assistance fra holdkammerat med nr. 16 John Roued-Cunliffe. Gæsterytter Claus Nielsen var på dette tidspunkt hægtet af og kørte nu alene for at få kontakt – en ensom og spektakulær kamp, som får velfortjent spalteplads nedenfor.

På Skomagerbakken var den førende femmandsgruppe stadig i front 50 meter foran en jagtende duo med Bach og Vilsbøll. Frants Schneider fra Sort hold havde fået defekt med sin kæde og måtte se sig distanceret. Længere nede havde nr. 37 Michael Hassing fra Grønt hold fundet ind i et samarbejde med nr. 27 Michael Knudsen fra Gult hold. Claus Nielsen var stadig isoleret længere bagude, mens Bjerg Pedersen og Roued-Cunliffe agerede agterlanterner efter defekten.

På bakken ved Torderup forsøgte grønt holds Dennis Sørensen at komme væk med Morten Thomsen. På toppen havde de slået et lille hul ned til Vilsbøll, Løve, Morten Sørensen og Jesper Lange. Bach havde på dette tidspunkt opgivet forfølgelsen og var hægtet af 300 meter efter de førende. Schneider havde fundet sammen med Hassing og Knudsen, og de passerede toppen 2 minutter og 15 sekunder efter Bach. Claus Nielsen var på nuværende tidspunkt yderligere 2 minutter og 5 sekunder efter trekløveret.

Lige før Gunderup måtte en stærkt kørende Jesper Lange se sig bremset af en ærgelig defekt. Morten Bach udviste både overskud og fairplay og tog sig tid til at assistere. Det betød, at situationen i Ferslev var følgende: Stadig fem mand i front (Michael Vilsbøll og Morten Sørensen fra Sort hold, Jan Løve og Dennis Sørensen fra Grønt hold samt gæsterytter Morten Thomsen). 5 minutter og 30 sekunder efter lå trekløveret Hassing, Knudsen og Schneider. 6 minutter og 50 sekunder efter kæmpede Claus Nielsen stadig indædt for at få kontakt –nu halvandet minut op til de foranliggende.

Hverken Vissebakken eller stigningen på Brådalsvej op mod Nøvling kunne splitte frontgruppen. Mellem Nøvling og Sæderup forsøgte Dennis Sørensen at slide gruppen op med tempokørsel over tre-fire kilometer. Specielt nr. 3 Morten Sørensen synes at lide under den høje fart og måtte gå dybt for at hænge på. Men det har muligvis været spil for galleriet, for efter Skovstrup var selvsamme Morten Sørensen gået i front og var faktisk ved at komme væk. Det betydød at Dennis Sørensen atter måtte bruge dyrebare kræfter ind mod Lillevorde for at holde samling. Kræfter som var øremærket til det afgørende slag på Skt. Niels Bjerg! Længere bagude bar Claus Nielsen’s vedholdenhed frugt da han efter 25 kilometers ensom jagt endelig fik kontakt til Hassing, Knudsen og Schneider. En enestående bedrift i dette års Grand Prix!

Allerede på de indledende meter op ad Skt. Niels Bjerg satte nr. 1 Michael Vilsbøll sit ventede dødsstød ind. Ikke et eksplosivt slangehug, men en vedvarende acceleration som ingen længere havde kræfter til at matche. På toppen af bakken var afstanden ca. 200 meter, og dette hul blev aldrig lukket. Vilsbøll kunne velfortjent køre alene i mål iført den gule trøje. I den efterfølgende spurt om andenpladsen åbnede grønt holds nr. 31 Jan Løve tidligt. Fra sort hold forsøgte nr. 3 Morten Sørensen at holde hjul men måtte se sig henvist til tredjepladsen. Nr. 33 Dennis Sørensen rullede ind på fjerdepladsen foran Morten Thomsen.

Og således nåede konkurrencen sin afslutning. Tillykke til Sort hold med en sensationel stor sejr og tillykke til vinderne af den gule, grønne og røde trøje. Til sidst skal der lyde en tak herfra til alle, som har deltaget eller på anden måde støttet op om arrangementet. Med et ønske om en god sommer stempler René O ud fra Grand Prix 2015.

Grand Prix 2015

Oprettet d. 8. July 2015

Skriv en kommentar